fbpx

Citytrip Krakau

Bovenaan mijn wishlist: een bezoek brengen aan Krakau.

En eindelijk was het zover… Al jaren wilde ik Krakau bezoeken. Ik hoor, zie en lees alleen maar goede dingen over de stad. Krakau is redelijk overeind gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog, zeker vergeleken met andere Poolse steden. Dus veel historie en moois te zien dacht ik zo. En uiteraard wilde ik heel graag een bezoek brengen aan Auschwitz. Een tip, plan dit bezoek aan het begin van je stedentrip, het is zo indrukwekkend. Dat gevoel neem je mee als je daarna nog een paar dagen door de straten van Krakau loopt.

Het hotel waar we verbleven lag aan de rand van de wijk Kazimiers. Een prachtige oude wijk waar nog veel Joodse invloeden zichtbaar zijn. Tegenwoordig vind je er allerlei creatieve en culinaire initiatieven. Een inspirerende wijk met rauwe straten, leuke winkeltjes, fijne horeca en het levendige plein Plac Nowy, de bekende food- en vlooienmarkt van Kazimiers. En hier vind je filmlocaties waar scenes van Schindler’s List zijn opgenomen, dit was voor ons letterlijk om de hoek.

Lopend richting de oude stad, het historische en toeristische Stare Miasto, kom je langs het Koninklijke Kasteel van Wawel. Zeker een bezoekje waard, al is het alleen voor het uitzicht want het ligt wat hoger dan de rest van de stad. Binnen de stadsmuren lopen we door het oude centrum met veel kleine straatjes met allerlei winkels en horeca. En al deze straatjes leiden naar Rynek Główny, een groot marktplein met veel pracht en praal en waar de koetsen met paarden klaarstaan voor een rondje door de stad.

Net buiten de oude stad ben ik op zoek gegaan naar Tytano, een creatieve omgeving met veel hippe horeca in oude, vervallen gebouwen. Leuk om doorheen te struinen. Dit soort plekken zie je op diverse plekken in Krakau, in die zin is het echt een stad in bloei. Want ook rond het Schindler museum, helemaal aan de andere kant van de stad en zeker de moeite waard om te bezoeken, kom je dit soort culinaire initiatieven tegen. Alles is op loopafstand, in mijn beleving ook de leukste manier om een stad te leren kennen. Maar op diverse plekken kun je ook gebruik maken van kleine hop-on-hop-off taxikarretjes die je overal naartoe brengen.

Kortom, ik kan alleen maar enthousiast zijn over de stad en alles wat het te bieden heeft. Een echte aanrader voor een bijzondere stedentrip.